ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Genel Kurul Konumalar > Sayıştay Başkanlığının “E-Devlete Geçişte Kamu Kurumları İnternet Siteleri” adlı performans denetim raporunun görüşülmesi hk. konuşmam
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri...

Sayıştay Başkanlığının “E-Devlete Geçişte Kamu Kurumları İnternet Siteleri” adlı performans denetim raporunun görüşülmesi ve tüm yönleri ile ele alınmasını amaçlayan Bir Genel Görüşme Açılması için Milliyetçi Hareket Partisi olarak verdiğimiz önerge hakkında söz almış bulunuyorum bu vesile ile hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, bugün teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği dünyamızda, gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve küresel ölçekte diğer ülkelerle rekabet edebilmek için, doğru, güvenilir ve hızlı bir şekilde bilgilere ulaşabilmek elbette büyük önem arz etmektedir.

Ancak bilgi ve teknoloji çağı adını verdiğimiz bu çağda sadece bilgi ve rakamlara ulaşarak onları kullanabilmek, bu çağı yakaladığını veya yakalayacağını iddia eden devlet ve toplumlar için yeterli değildir.
Bilginin yaygın bir şekilde kullanımının yanı sıra, bilgi ve bilgi teknolojilerini üretmeden, elde edilen bilgiler her zaman için sağlıklı olmayabilir.

Özellikle kamu kurumlarının kendi alanları ile ilgili bilgileri denetleyip belirli bir formatta sunmadan ve vatandaşının güven ve beğenisini kazanmadan verdiklerini zannettikleri hizmetler, maalesef çoğu zaman anlamını yitirip fayda yerine ziyan verebilmektedir.

Öyle ki, resmi kurumların kendilerine ait web siteleri bazen adeta yasak savarcasına, sadece taklit ve montaj mantığı ile düzenlenmektedir ki, elbette ki bu tür yaklaşımlarla bilgi çağını yakalamak ve bilgi toplumu haline gelebilmek mümkün değildir.

Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında, Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de, birçok kamu kurumunda, bu alanda çalışmalara başlanmış, internet siteleri, bilgi işlem merkezleri oluşturulmuş ve bilgiler bilgisayar ortamında saklanmaya ve kullanılmaya başlanmıştır.

Sayın Milletvekilleri,
Vatandaşlara elektronik ortamda verilmek istenen kamu hizmetlerinin başarısı, söz konusu internet sitelerinin tasarımından, güvenilir oluşuna, hızlı ve etkileşimli kolay kullanımından, erişilmesine ve içeriğinden, site dolaşımına kadar pek çok standarda sahip olmasına bağlıdır.

Bu bakımdan kamu kurumları internet sayfalarının, her türlü tarayıcıyla ziyaret edilebilecek şekilde; hızlı, etkileşimli, güvenli, düzgün, aynı görselliğe ve benzer kullanım modüllerine sahip olması gibi standartlara kavuşturulması gerekmektedir.

Ancak ülkemizde kamu kurumlarının internet sayfaları ne yazık ki, az önce ifade etmeye çalıştığımız olması gereken standartlara pek sahip değildir.

Nitekim bu durum Sayıştay Başkanlığının “e-Devlete Geçişte Kamu Kurumları İnternet Siteleri” adlı Performans Denetim Raporuyla detaylı bir şekilde ortaya konmuştur.

Söz konusu rapor 24.07.2006 tarihinde 832 sayılı Sayıştay Kanununun ek 10. maddesine istinaden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuş, fakat rapor bir türlü meclis gündemine getirilmemiştir.
İşte bu hususlardan ötürü Yüce Meclisimizin Sayıştay’ın Kamu Kurumları ile ilgili Performans Denetim Raporunu görüşmesini talep etmekteyiz.


Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri,

2000’li yıllardan itibaren evlere kadar ulaşan internet teknolojisinin, ‘bilgi çağı’nı yaşadığımız zaman dilimi içerisinde hayatımızdaki yeri, her geçen gün daha da önem kazanmakta ve vazgeçilemez bir hal almaktadır.

Ancak konuya ülkemiz açısından baktığımızda internetin verimli kullanılmadığı konusundaki eleştiriler dikkat çekmektedir.

Sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçirme, gereksiz oyun sitelerinde zaman öldürme ve yasa dışı sitelere erişim konusunda dünya liderliğine oynayan ülkemiz, bilgiye ulaşma bakımından ise maalesef sıralamaya dahi girememektedir.

Bugün gelişen ve değişen dünya şartlarında kullanımı hızla yaygınlaşan buna paralel olarak önemi her geçen gün daha da artan İnternetin kullanımı konusunda ülkemizin geldiği nokta bize göre yeterli değildir.

Bilgi ve iletişim çağı da dediğimiz yaşadığımız süreçte bu teknoloji sayesinde, zaman ve mekân kavramları yeniden sorgulanırken, en kısa anlık zaman dilimlerinin bile devlet ve toplum hayatında önemli hale geldiğini görmekteyiz.

O nedenle İnternet gibi sanal paylaşım sisteminde ülkemizin sahip olduğu şartları, imkânları yeterli görmeyip devletimizin bu alanda yoğunlaşmasının ve stratejik bir sektör olarak belirlemesinin çok önemli olduğuna inanmaktayız.

Bunun için öncelikle yüksek hızlı veri aktarımına imkân tanıyan altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesinin şart olduğunu buradan belirtmek isteriz.

Dolayısıyla sadece kamu kesiminin değil, özel sektörün ve bu alanda bilgi ve emek üreticilerinin de teşvik edilmesi, desteklenmesi hususunu önemli görmekteyiz.

Bugün hemen bütün dünyada vatandaş ile devlet arasındaki klasik, geleneksel fiziki ilişkilerin yerini internetin aldığını görmekteyiz.

Bu ilişkinin hızı, devlet kurumlarının ve vatandaşların interneti kullanma imkânı ve alışkanlıklarına bağlı olarak değişmektedir.

Değerli Arkadaşlar, Burada esas önemli olan konu, kamu kurumlarının bu yeni teknolojiye hızla ayak uydurup, uyduramayacağıdır.

İşte bu noktada bizler ülkemizdeki kamu kurumlarının e-devlet uygulamalarında, eşgüdümlü bir süreci görememenin üzüntüsü içindeyiz.

Mesela bir kurum kendi web sitesini vatandaşlarımızın yararlanabileceği hale getirme konusunda samimi bir gayret içinde iken, bir başka kurumun web sayfası, sadece tanıtım ve reklâm amaçlı bir siteden öteye gidememektedir.

Gerek görsellik açısından, gerekse farklı tasarımlar ve sunulan materyaller, sanal âlemdeki kamusal ahengi bozmakta ve bu durum maalesef vatandaşın e-devlet sistemini kullanmasında, önemli engellerden birisi olmaktadır.

Ve sıklıkla müşahede edilen bir diğer önemli husus ise, e-devlet uygulamalarına övünç kaynağı olarak gösterilen, vatandaşın müracaatlarına kayıtsız kalınmasıdır.

Örneğin, vatandaşlık numarası girilerek talep edilen bilgilere cevap verilmemektedir.

Daha bariz bir örnek verecek olursak; Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) diye tanıtılan web tabanlı uygulama üzerinden doğrudan Sayın Başbakan’a iletilmek istenen taleplerin, şikâyet ve önerilerin, ya cevapsız bırakıldığı, ya çok geç cevap verildiği, ya da hiç alakası olmayan kurumlara yönlendirildiği konusunda oldukça fazla şikâyetleri dinlemekteyiz.

Şimdi buradan sormak istiyorum, Devlet idaresinin tepesindeki bir kurum böyle yaparsa vatandaşı e-devlet uygulamalarına nasıl alıştıracağız?

Diğer bir örnek ise, geçtiğimiz aylarda emeklilerimiz, maaşlarında yapılan icra kesintilerini görebilmekteyken, vatandaşların kişisel bilgilerinin korunması gibi haklı bir gerekçe gösterilerek bu bilgilere artık 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren turkiye.gov.tr sitesi üzerinden e-devlet şifresi alınarak ulaşılabileceği duyurulmuştur.

Bu kesintiyi merak eden emekliler e-devlet şifresi alıp, kesintiyi öğrenmek isteyince bu bilginin verilmediğini görmüşlerdir.

Bu bilginin neden verilmediği konusunda hiçbir açıklama da yapılmamakta ve insanlara eziyet edilmektedir.

Yine benzer şekilde turkiye.gov.tr portalından TBMM Başkanlığı başlığı altında, “TBMM İnternet Üzerinden Randevu” bölümü bulunmakta olup, buradan randevu almak maalesef mümkün olmamaktadır.
Herhangi bir vatandaş, bir milletvekilinden görüşme talebi için söz konusu bölüme girdiğinde, durum başlığında “Onay Bekliyor” ibaresi gözüküyor ve başka hiçbir şey olmuyor.

Meclis Başkanlığının, ilgili ve yetkililerin bu durumu nasıl açıklayacaklarını doğrusu merak ediyorum.
Bu nasıl bir sistem ki, vatandaşın vekil olarak benimle ilgili görüşme talebinden benim haberim olmuyor.
Peki, şimdi soruyorum bir milletvekili, haberi olmadığı bir görüşme talebine nasıl onay verecektir?
Buraya başvuran vatandaşa bir bilgi gitmemesi, görüşmek istenen milletvekilinin bundan haberinin olmaması, o kişinin bu sisteme ve milletvekiline güvenmesini mümkün kılar mı?

Dolayısı ile bu olumsuz örnekleri çoğaltmak mümkün deyip, buradan başka bir hususa daha dikkat çekmek istiyorum.

Kamu kurumlarına ait sitelerin devletin görev ve sorumlulukları doğrultusunda yayın yapması gerekirken, maalesef bazıları siyasal iktidarın propaganda sitesi haline dönüşmektedir.

Örneğin bir Bakanlık sitesi veya bir genel müdürlük sitesi, iktidar temsilcilerinin gezilerine, konuşmalarına hiç çekinmeden yer verebilmektedir.

Yâda linkler ekleyerek iktidarın yandaşı haline gelen basın yayın organlarının verdiği haberlerle AKP’nin propagandasını yapmaktadırlar.

Bu yaklaşım elbette doğru ve etik değildir.

Diğer yandan, toplumumuzun örflerine adet ve geleneklerine aykırı, aile yapısını tehdit eden cinsel ve gayri ahlaki içeriklere sahip olan, dini ve milli değerlerimize saldıran, milli bütünlüğümüze yönelik bölücü yayın yapan sitelerin sayısının fazlalaşmış olması da önemli bir sorun olarak önümüzde durmaktadır.


Sayın Milletvekilleri,

Bakın 8 yılı aşkın bir zamandır tek başına iktidarda olan AKP'nin internet ve internet güvenliğine hiç önem vermediği, bu konuda etkili kanuni düzenlemeleri yapmadığı son olarak vereceğim şu manidar örnekle apaçık ortadadır;

Bu gün bütün Dünyanın gündemine oturan yabancı bir internet sitesinin menfi ve müspet etkilerinin konuşulduğu bir atmosferde, yerli ve bölgesel web sitelerinde pek çoğumuzla ilgili haksız, yanlış, iftira içeren seviyesiz yorumlar yapılmakta, mailler gönderilmekte, fakat bu konuda eliniz-kolunuz bağlı, hiç bir şey yapamamaktasınız.

Mesela son günlerde Milletvekillerin TBMM e-posta adreslerine Başbakan Erdoğan ve ailesi hakkında seviyesiz, terbiyesiz, söz ve küfürler içeren e-postalar gelmektedir.

Benim merak ettiğim, hadi Meclis yetkilileri bu e-postaları görmüyor… Peki, hiç bir AKP'li Milletvekili veya danışmanı da mı, bu mailleri görmüyor veya bakmıyor.

Bu e-postaları gönderen kişi veya kişiler kimlerdir? Bunlar hakkında bir araştırma veya herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

İnsan bu maillere bakmaya dahi utanıyor ve bunların nasıl engellenemediğine hayret ediyor.

Netice olarak işte bütün bu husus ve sıkıntılardan dolayı Kamu Kurumları İnternet Siteleri ile ilgili Sayıştay’ın meclisimize sunduğu raporun tüm yönleri ile ele alınarak genel bir görüşmenin açılmasını talep ediyor hepinizi saygı ile selamlıyorum.
,